11 mai 2015

Out of order - uker uten tur...

Achillesproblemer

Mannfolk og leger er en underlig blanding. Det er, for oss, selvsagt ikke nødvendig å plage legestanden i tide og utide.
Det er ikke ofte jeg går til leger med spørsmål. Egen helse er ok til det motsatte er bevist.
Det vil si, bestyrerinnen er ikke helt enig i det siste. Hun påstår at ingen er sykere enn syke mannfolk, og at syke mannfolk er en pest og en plage. Hun kan meget vel ha rett i deler av påstanden -  når det gjelder andre.

Det meste går over av seg selv.
Achillesproblemene ville ikke det. Det ble bede en stund, men så ble hælen vond ved bruk og det kom en stor kul på senen. Og det ble varmt og smertefullt.

Jeg tok en sjefsbeslutning og bestilte time. Samme dag fikk jeg klar beskjed om at skaden trengte hvile – i minst 3-4 uker, og bare en ørliten økning i belastningen etter det. Achillesproblemer har en tendens til å bli langvarige, og ved en avriving av senen kan det ta opptil et år.
Det skremte i hvert fall meg.

Så det blir ingen turer på meg på en stund.
Hvordan det skal gå er en annen sak. Forrige gang jeg lå strak ut i lengre tid etter benbrudd, tilbake i 1996, var bestyrerinnen temmelig lei av å ha meg hjemme.

Og hva gjør vi så:
«Risikoen for å utvikle betennelse og slitasjeforandringer i og rundt akillessenen er større når du blir eldre. Høyere alder er forbundet med redusert styrke i senevevet, slik at du lettere pådrar deg en betennelse. Jogging gjør deg mer utsatt, og mye løping på hardt underlag er en ekstra risiko.»

«Tilstanden ses oftest hos idrettsfolk, middelaldrende mosjonister og eldre mennesker. Løpere er spesielt utsatte, og særlig dersom man løper mye på hardt underlag.»
Det å ikke bli eldre er et dårlig alternativ.

Det å ikke mosjonere (om turgåing kan kalles det?) er heller ikke et alternativ.
Skaden blir beskrevet slik:


 «Stivhet i akillessenen vedvarer i timer til dager etter en treningsøkt, også under hvile. Ved fremskreden tilstand er det også smerte i hvile.»

«Det kan i enkelte tilfeller oppstå komplikasjoner i form av at plagene blir kroniske. En sjelden gang kan også en avrivning av akillessenen oppstå som følge av svekket sene.

Sjansen for å bli helt bra er god. Ved avlastning vil tilstanden vanligvis bedres i løpet av noen dager til uker. Men ofte vil rehabiliteringen ta flere måneder.»

Og hvordan skal jeg bli bra?

«Den mest effektive behandlingen er å la være løping og andre ting som medfører smerte, inntil du er helt tilhelet, dvs ingen smerte og ikke fortykket sene. Og i tillegg skal du gjøre en øvelse hvor du står i et trappetrinn, gjerne med 10 kg vekt, og trener styrketrening for leggmuskelen. Det høres ut som det er denne øvelsen du har fått anbefalt av fysioterapeuten, inklusiv dette med bøyd kne som er helt riktig, men: Det er IKKE en strekkeøvelse. Det er hard muskeltrening som kan kurere denne tilstanden. Og øvelsen som hjelper er altså tung styrketrening for leggmuskelen, som i sin forlengelse utgjør akilles-senen din.

Du skal gjøre det som heter "slow, heavy resistance"-trening, dvs gjøre øvelsen så seint og tungt som overhodet mulig, i fullt bevegelsesutslag, -helt fra bunn til topp. Hold igjen når du går ned, ikke slipp deg ned. Bruk så mye tilleggsvekt at du greier kun få repetisjoner, f.eks. 6-8-10 stk. Du skal ikke stå å "pumpe" 30-40 repetisjoner, da er det for lett.
Du skal trene til "failure", dvs til du overhodet ikke klare en repetisjon til.
Så venter du i 2 minutter, ta et nytt sett, vent 2 min, og et sett nr 3.

Dette gjør du annenhver dag, helt til du er blitt kvitt senebetennelsen.
Dette er den mest effektive behandlingen av en slik senebetennelse.»
Det er bare å sette i gang – om tre uker….

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar