Thor, Egil og meg.
Det har blitt lite turer med Egil den
siste tiden. Med begrensinger på hvor langt jeg ønsker å gå,
passet det derfor ganske bra da han spurte om jeg ville være med til
Flørli.
Egil har jobbet omtrent full dag der
inne, den siste tiden. Mye er gjort. Hovedhuset begynner å komme i
orden. Selv anbefalte jeg en fyrstikk, da det ble snakk om å gjøre
noe med hovedhuset.
Huset har fått ny kledning, nye
vinduer og nytt tak. Kjeller er fikset. Innvendig er det skjedd store
ting, med nytt kjøkken, og nytt gulv i stua. Nye toaletter er også
på plass. Alt i alt en neste hel renovering av den gamle bygningen.
Og vedhuset var i bare dårligere
forfatning enn hovehuset.
Her var det snakk om å skifte taket.
Og min oppgave tror jeg, var å ordne det praktiske – handle inn
maten, stå for matlagingen og også rydde og vaske. Alle ting som
tar tid og som på en eller annen måte må ordnes.
Egil hadde fått med seg en til. En
tømmermann med mange års erfaring i byggebransjen. Nettopp hva som
trengtes til å skifte tak.
Thor hadde ymtet frempå om komler.
Egil har erfaring med mine komler fra før. De har han fått smake
både på Nilsebu og Melands-Grønahei. Han ville derfor gjerne at
jeg ble med og ordnet det praktiske....
Vi ble tre stykker som tok innover på
mandags ettermiddagen. Alle tre med noen år på baken – alle født
i første halvpart av forrige århundre.
Det blir fort mørkt i midten av
november. Selv om vi kom inn til Flørli et par timer før mørket,
så ble det bare jobbet noen få timer. Jeg ordnet middag og – ikke
minst – fikk vasket opp og ryddet.
Tirsdagen var det full fart. Det vil si
frokosten varte til det ble lyst..
Det tar tid å rive gamle tak. Det tar
enda lengre tid å få på plass nytt. Spesielt siden tingene på
undersiden av taket helst ikke skulle bli vått. Og selvsagt regnet
det. Ikke mye, men litt, store deler av dagen.
Vi brukte både tirsdag og onsdag fot å
få på plass nye sperr.
Nå var halve tirsdagen omtrent avsatt
til komlene. Selv om det meste koker seg selv, tar det tid å får
gulerøtter, kålrabistuing, bacon og ikke minst komlene ferdige.
Kjøttet (pinnekjøtt som må ligge i vann minst et døgn.) må koke
i to timer før selve komlene kommer i vannet.
Litt arbeidskrevende, og det tar også
tid å rydde og vaske. Middagen skulle være klar til fem. Da var
arbeidslyset borte, og det var tid for å spise.
Det ble en liten utsettelse. Ukjente
komfyrer får ta skylda. Å skru på feil plate er ikke lurt.
Komlene – og tilbehøret – ble bra.
Vi spiste godt, men likevel var det nok til overs for flere personer.
Nå var det ikke bare jobbing disse
dagene. Thor – tømmermannen, var et nytt hyggelig bekjentskap. Det
viste seg selvsagt at vi hadde felles kjente utenom Egil. Han eide
Månastølen i Fidjadalen, og kjente folkene på Fidjastølen.
I tillegg kjente han godt far til min
arbeidskollega, som jeg traff for første gang på tilbakeveien fra
Blåfjellenden i slutten av oktober. Verden – og Frafjordheiene med
Fidjalalen er ikke stor...
Jeg reiste fra Flørli på onsdag. De
andre ville bli til torsdag. Egil skal tilbake på mandag som kommer
og fortsette. Flott innsats av begge.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar