26 juni 2022

En spasertur i "Syden"

Fra Makarska til Baska Voda - og tilbake.

Det er litt rart. Turer i sjøkanten, tilhører liksom vinteren hjemme, men så snart vi kommer til «Syden» på sommeren, blir det en strandtur. På vinteren i «Syden» (Kanariøyene) blir det «fjelltur».

Vi har hatt to år uten «sydentur». To somrer uten den vanlige turen til Kroatia og Makarska, og heller ikke den tradisjonelle spaserturen fra Makarska til Baska Voda og tilbake.

Det ble ikke mye diskusjon da vi endelig bestemte oss for å ta en tur. Både Bestyrerinnen og jeg savnet nok å ha «ferie» i varme og sol. Respekten for Corona henger litt igjen, både hos oss og også for andre vi møtte på vår tur. Vi ble ofte alene i heisen på hotellet. De som kom, ventet på en tom heis.

Vi for vår del vurderte det slik at skulle vi være sikre på å få en skikkelig ferie dette året, var det bare å hive seg rundt og bestille. Det ble en tur litt tidligere på sommeren enn vanlig. Og vi var litt usikre på været. Ville det være «sommer»?

Yr vartet opp med sol og blå himmel, og opp mot 30 grader, for den uka vi skulle være der nede. Denne gangen holdt de til og med hva de lovet. Vi hadde noen gode dager med topp temperatur rundt 27-28 grader får varmen kom og temperaturen steg til over 30 grader midt på dagen.

For oss gjennomfrosne nordboere, er det ikke optimalt med tur i over 30 grader. Bestyrerinnen og jeg ble enige om at det ville være lurt å starte tidlig. Vi bestemte oss for å ta ut på tirsdagen, og sto opp i sekstiden.

Da var det stille utenfor. Nesten ikke lyder, og med frokosten unnagjort, var vi på beina godt før syv. Med sola så vidt over fjellene i sørøst, var temperaturen levelig. Antakelig var det ikke mer enn rundt 20 grader.

Andre var også ute så tidlig. En hel del folk jogget nordover strandpromenaden. Noen i godt tempo, mens andre knapt holdt høyere fart enn oss som gikk.

Det var virkelig flott å vandre nordover mot Baska Voda en stille morgen, der sjøen omtrent lå speilblank. En god del av turen går på en ganske grei strandpromenade, men et lite stykke er det sti gjennom skog og under en fjellknaus. Det lille stykket med god sti er virkelig flott. Denne morgenen var det heller nesten ingen andre ute og gikk.

Det var litt underlig å gå forbi vår vår vanlige badeplass, se folk på vei ned mot vår «plass». Nå mangler det ikke på bademuligheter langs denne kyststripa, og her er det plass både for oss og andre. Både for de som foretrekker å hoppe i sjøen uten uten tekstiler, og for andre mer påkledd, selv om «påkledd» i denne sammenheng ofte betyr minimalt med stoff.

Selv om det er god «vei» innover mot Baska Voda, og det var andre på vei, og det plinget fra en og annen sykkelbjelle, så hadde vi mye av naturen for oss selv. Turen går gjennom skog, med strand og sjø på den ene siden. Skogen – og skyggen den gir, gjorde at temperaturen ikke var mye mer enn det vi opplever en god sommerdag hjemme

Det ble mer folk etter som vi nærmet oss byen, og på tilbakeveien var det mye mer folksomt. Siden vi hadde startet tidlig var det langt fra tid for lunch i Baska Voda. Det hadde tatt oss under to timer å spasere de omtrent ti kilometerne mellom byene, og vi var klar for returen – etter en stopp for vann og Cola, før 11.

Tilbaketuren ble varmere, og det passer bra å stoppe opp ved et utested nærmest for å få tiden til å gå frem mot lunch.

I Promajna, traff vi på et annet par som også var på tur. Selv om vi ikke kjente paret fra før, ble det til at vi spiste lunch sammen. En hyggelig stund og en anledning til å snakke med ande enn oss selv.

Det ble ytterligere et stopp til før vi igjen sto ved hotellet. Det ble mye varmere utover dagen, men med mange stopp og mye vann, gikk det greit.

Nesten 20 kilometer på beina, må være «godkjent» i «Syden». For oss hadde det i hvert fall vært en flott tur, og det var virkelig greit å endelig kunne følge opp gamle «tradisjoner» med tur i «Syden» også på sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar