20 september 2022

Septemberdager i heia.

Fredag til lørdags-tur til Blåfjellenden.

Det ble Blåfjellenden to ganger i forrige uke. Jeg trodde det ville holde en stund, og hadde ikke planer om en tur innover i uka etter. Yr ville det litt annerledes.

YR mente det skulle bli bra vær. Mye sol, lite vind og til og med litt varme. Det er opp mot perfekte turvær. Det var vanskelig å la være å ta en tur til hytta. En flott morgen, som jeg har hatt mange av til nå i år, er så pass kjekt at jeg håpet å få en flott opplevelse til.

En tur inn til Blåfjellenden fredag til lørdag, var ganske vanlig før jeg begynte å få lønn fra NAV. Da passet det bra å stikke av fra jobben en time eller to før arbeidstidens slutt. Da var det ganske greit å ta turen, selv om det var mange andre på hyttene. Det kunne enkelte ganger være ganske fullt.

Det som var spesielt, var at folk kom sent frem. I grunnen ikke så underlig. Ikke alle hadde samme mulighet som meg til å ta fri et par timer. Med sen start fra «byen» kunne klokka bli både ni og ti, og litt ut på høsten kom mørket rundt åtte.

Det som møtte meg på vei oppover mot heia, var ikke sol, men skyer og noen dråper regn. Det hadde ikke YR nevnt et ord om.

Oppe på parkeringsplassen kledde jeg meg for «vinter». Jeg hadde på mer klær enn på ganske lenge. Vinterlokket var på plass, men det ble litt varmt opp over bakkene, og havnet i sekken.

Vinden, som var friskere enn det YR hadde på sitt varsel, gjorde det litt surt. Sola, det var snakk om, gjemte seg fort bak grå og tunge skyer, og det for litt yr i lufta. Et helt annet vær en det værvarselet lød på.

Det var høst i heia. Myrer og marker var brune og brunrøde. Flotte farger i seg selv, men et varsel om at det ikke er lenge til nor hvitt og kaldt kan komme dalende.

For første gang denne sommersesongen, var det så pass kaldt inne på hytta da jeg kom ned at det var nødvendig å «bålfyre» en stund. Termometeret i stua viste i underkant av ti grader. Ute var det 6-7 grader og vind.

En fordel med annekset er at det ikke tar lang tid før hytta blir varm. Jeg fant fram et teppe, da teen var ferdig og skolebollene lå på bordet. Selv om det var kaldt i rommet ble det likevel en grei stund med mat og varm drikke.

Det kom to karer ruslende fra Hunnedalen ut på kvelden. Vi ble bare tre tilsammen denne natten, og det en fredagskveld med god værmelding. Vi fikk en hyggelig stund med prat og fortellinger.

Morgenen var kald, og selv om det var sol inne i mellom så ble morgen-teen drukket inne. Termometeret ute viste 6 grader, og med vind i tillegg så blir det fort innevær.

Jeg kom meg ikke avgårde spesielt tidlig. En bok, som jeg måtte lese til endes, tok tid. Først i totiden satte jeg kursen mot Hunnedalen. Siden jeg hadde vind og vær bakfra – og sol imot noen øyeblikk, så fikk jeg en ganske bra tur over heia. Jeg fikk tid til å se på «utsikten» og sjekke høstfargene.

De som kom i mot hadde hetta opp og hodet bøyd mot vinden. Det kom 11 stykker som ville til hytta denne lørdagen. I tillegg var det en del som ville ligge i telt. Det kunne lett bli en kald fornøyelse – uten skikkelig utstyr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar