23 januar 2023

Brekko 2023 - en skitur.

Flott vær og flott føre og gode spor i Brekko.

Skitur? Med snø i hagen og temperatur ned mot minus fem, var det i hver fall ikke forhold for en vanlig tur. Været var skikkelig bra – utenom kulden. Det var blå himmel og sol, og nesten ikke vind..

Jæren friluftsråd lokket med gode forhold og nok snø for en tur i løypene. Burde jeg prøve skia dette året også? Det kunne jo gå godt.

Det har blitt mindre og mindre turer på ski opp gjennom årene. Det var faktisk så ille at jeg ikke hadde skiene på beina i tre år, før jeg igjen tok meg sammen. Det kunne lett ha blir slutt på hele vintereventyret.

I gamle dager ble det ofte en tur eller tre til Blåfjellenden på vinteren. Nå har bestyrerinnen sagt stopp til slike utskeielser. Sist vi gikk fra Blåfjellenden, brukte vi truger.

Jeg tror ikke det er særlig smart å ta innover heia på ski alene, og tror at jeg lett vil «angre». Det er heller ikke kjekt å komme til hytta med kuldegrader inne og alt rått og fuktig – til neste morgen.

Da er det bedre med en treningstur – eller to – i Brekko. Der er vil jeg i hvert fall ikke være alene. Med godt vær kan det være trangt om plassen i sporet.

Det var andre på vei fra Ålgård til Brekko. Det gikk likevel fort. Vanligvis er det vintervei og is. Denne gang var det bar asfalt omtrent opp. Det passet meg godt. Jeg er ikke lenger glad i vinterføre, selv med piggdekk.

Selv om det var en del biler på vei, var det ikke mange på parkeringsplassen. En dag midt i uka, var det mange «utskiftinger» folk kom og forlot stedet. Det er ikke mange som tilbringer hele dagen i og rundt løypene midt i uka.

Jeg er langt fra noen smøringsekspert. Likevel treffer jeg som regel ganske bra. Denne gang smurte jeg med Blå Ekstra, og det ga glid i sporet, og skiene hang i bakkene.

Blå Ekstra sier vel noe om forholdene. Det var omtrent 5-6 kuldegrader, sol, lite vind, tørr snø – nesten nysnø og gode spor. Det kan lett bli en kjekk skitur av slikt.

Jeg tok en liten runde til å begynne med. Det var ganske lurt. Jeg hadde «mistet» balansen, - og teknikken (om jeg noen gang har hatt den). Det gikk smått på flatene, og skikkelig sent ned en slak bakke. Jeg lurte på om jeg turde stå ned de bratteste bakkene i lysløypa.

De neste rundene gikk alt så meget bedre. I hvert fall kom jeg meg ned bakkene i god fart, og det ble ingen dype spor. Med godt føre og litt teknikk ble det en kjekk skitur, selv om det var i oppkjørte løyper.

Av erfaring vet jeg jo at mer enn tre runder i lysløype vil gi stive muskler både i armene og lårene. Det passet jeg på å glemme. Skituren varte i omtrent to timer før jeg tok til vettet og satte kursen mot bilen. Det ble ikke styrketrening dagen etter.

Nok et år med skitur, og det betyr at jeg kan si jeg har vært på ski i 2023.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar