26 august 2022

Dugnad på Sandsa.

3 mann på jobb.

Egil har klart å dra meg med på noen dugnader opp gjennom årene. Siden han velvillig stiller opp om jeg har bruk for hjelp på Blåfjellenden, så må jeg selvsagt også stille om han trenger hjelp.

Denne gangen var det på Sandsa vi skulle gjøre en innsats. Nå ble det ikke bare oss denne gangen vi fikk med en kar til – som også har vært med på dugnad noen ganger.

Det burde i utgangspunktet være greit å komme til Sandsa. Det er vei til Sandsavatnet, og vi har selvsagt tilgang til båt for å komme over vannet til hytta. Så enkelt er det ikke. Det er ikke skikkelig «vei» ned til vannet i Osane, og selv om veien ned til vannet er utbedret, var det nødvendig med 4-hjuls trekk for å få båten på vannet.

Det er ikke lite utstyr og mat som skal til når tre mann skal jobbe i noen dager. Bare mat og drikke er veier en del, og i tillegg hadde Egil med en del ting. Ny vask til vaskerommet som den største tingen.

Det er litt spesielt å komme til Sandsa. Hytta er bygget i 1936, og er tegnet av en arkitekt som har stått for mange av de største og flotteste turistforenings hyttene.

Nå, etter omtrent 85 år er planken mørk og «inngrodd» Det gir et litt «dystert» utseende, og i tillegg er hytta stor, med mer enn 40 sengeplasser..

Da turistforeninghytta Sandsa ble bygd var det som betjent hytta. I dag er hytta selvbetjent – uten mat, men ellers som alle andre Turistforeninghytter. Alderen tar på og vi var inne for å få på plass et nytt tørke og vaskerom.

Det medførte arbeid med rør og avløp for Egil, og for oss andre ble det jobbing med ventilasjon og maling av vegger. Noen må jo også ta seg av mat og oppvask....

Vi brukte mandag og deler av tirsdag på jobbingen. Litt ut på dagen tirsdag, ble det klart at vi manglet en del ting, som gjorde det vanskelig å fortsette.

Klokka fem ble det bestemt at vi skulle ta ut i løpet av kvelden. Det ble ganske kjapt snakk om middag, og siden komler alt var nevnt, så ble det sterkt fremhevet at middagen burde bli nettopp det.

Nå er det slik at komler tar tid. Først skal de lages, og så skal komlene kokes – i en time. Samtidig må kålrot, pølser og bacon på plass. Alt var klar til klokka seks. Da sto maten på bordet og vi satte oss ned.

Nå er ikke jobben gjort om maten står på bordet. Komler med tilbehør, krever en del gryter og panner. Som så må rengjøres. Komlegryta måtte først tømmes. Dodraugen må få sitt, før gryta er klar for skrubbing.

Klokka var ikke mye over 7 da vi var klar for å dra. Vi forlot en hytte i ren og ryddig stand, men det finnes nok noen hybelkaniner i enkelte kroker.

Båt-turen tilbake til bilen ble en våt affære. Det hadde blåst opp og bølgene slo inn over båten. For min del var jeg tørr – gore-tex er greit å ha.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar