19 oktober 2022

Strandtur med gjengen fra Gran Canaria.

En grei tur i godt selskap.

Lørdagens tur var planlagt for lenge siden. Gjengen som går tur på Gran Canaria, samles av og til, og da inngår en tur som en del av opplegget. Hvor vi skal gå, blir bestemt av været. Sigbjørn, som i denne anledning opptrer som turleder, mente det ville være for vått til å ta en fjelltur, selv om været ville bli bedre.

Denne gangen endret værmeldingen seg ganske mye rett for samlingen. Det var snakk om både regn og vind, og etter hvert endret det seg til mer sol og bedre vær.

Det ble litt diskusjon hvor vi skulle gå, men med utgangspunkt i værmeldingen, mente Sigbjørn det ville være greit om vi tok en strandtur denne gangen. Å gå i sjøkanten er i grunnen en flott opplevelse. Det er noe eget å ha sjøen tett innpå. Lukt og lyd er ganske annerledes enn oppe i heia, men likevel greit å få med seg.

Edvin og Anne Margrete, som kommer kjørende fra Tysvær, har lite sandstrender i sitt område. For oss som bor på Jæren er sandstrendene et enkelt og lett turmål. Edvin og Anne Margrete kunne godt tenke seg en slik tur denne gangen.

Nå hadde jeg gått en ganske lang strandtur på fredagen, og hadde håpet på forhold for en tur litt i høyden. Nå ble det i sjøkanten, og det er likevel kjekt å få lov til å gå sammen med turgjengen fra Gran Canaria, her hjemme også.

Værmeldingen snakket om sol og ikke nedbør i det hele tatt. Nå var det overskyet og det kom sorte skyer fra sør. Det kunne se ut som om YR hadde tatt litt feil – denne gangen også.

Klokka ti skulle vi samles på parkeringsplassen på Bore. Der var vi ikke alene. Det var en god del biler, og folk på tur og en god del som ville surfe. Det var stor sett folk rund oss hele tiden. Sandtrendene er populære turområder.

Planen var å gå sørover til Fuglingane og så videre nordover til Figgen og over elva til Sele havn, for så å fortsette til Hellestø. En helt grei tur, uten en eneste bakke.

Det første stykket gikk innenfor sanddynene, på en flat grasslette. Et eget åpent landskap. Det er god sikt innover i landet og bare lengst «bak» er det lave fjell. Dette er flate Jæren, og denne dagen var opptaket av poteter i gang. En vanlig høstaktivitet i vårt område.

Etter et par kilometer bar det ut på stranden, og det ble en tur nordover på nesten 3 kilometer. Hele tiden med nordsjøen brusende i vest. Bølgene var ikke spesielt store, men bølgesurferene var likevel mange.

Etter en kjapp tur litt inn i landet og over hengebrua, ble det mer sandstrand før vi nådde Sele havn. Her fra går vi ofte de kjappe og enkle dagsturene på 7 kilometer - til Hellestø og tilbake. Det var nettopp hva vi gjorde denne gangen også. Riktig nok med en stopp i gapahuken for mat og drikke.

Mellom Sele og søre enden på Hellestø-sranden er det «vanligvis» rullestein og grus, og enklere å gå inne i sand-dynene. Denne høsten er det sandstrand et godt stykke, og lett å gå.

Det siste stykket tilbake til bilen gikk på vei, et par kilometer fra hengebrua til parkeringsplassen. Alt i alt hadde vi hatt en flott tur. Det siste stykket med truende mørke skyer nærmere og nærmere fra sør, men uten at vi fikk regn på oss.

Vi hadde brukt omtrent fire timer på 12-13 kilometer. En flott lørdagstur i selskap med en grei gjeng. Nå ser jeg fram til flere turer i selskap med samme gjengen på Gran Canaria i november.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar