06 november 2023

Opp og ned noen ganger rundt Gramstad.

En ganske vanlig treningstur.

Fra stien oppover mot Bjørndalsmyra
Lørdag har i mange år vært fast turdag. Etter som jeg nå er pensjonist, har jeg anledning til å ta på tur når det måtte passe. Som oftest passer det alle dager med godt vær. Lørdag mente yr det ville bli sol og bra vær.

Siden det bare var meningen å gå en ganske vanlig treningstur, ville det passe bra å starte fra Gramstad. Det har etterhvert blitt ganske mange turer med utgangspunkt i parkeringsplassen ved Gramstad.

Bjørndalsfjellet
Heldigvis er det mulig å gå forskjellige turer, noen ganske korte men noen også ganske lange. Som oftest blir det en tur på to til tre timer. Det holder som en treningstur.

De siste par årene har det nærmest blitt fast tradisjon å ta opp mot Bjørndalsfjellet og inn Bjørndalsmyra mot Mattirudlå og over Kulheia til Bjørndalsfjellet først.

Fra Bjørndalsfjellet mot havet
Det er en god start, og det går omtrent en og en halv time før jeg passerer Fjogstadnuten, og kan tenke på hvor resten av turen burde gå. Det er en del alternativer.

Fra stien mellom Fjogstadnuten og Revholstjørn/Dalsnuten går det en merket sti mot Resasteinen og videre til Skjørestadfjellet. - over Svarthålsleite til Sørdalsleite og bakken opp.

Mot Sandnes
Fra Skjørestadfjellet, eller for min del «flyvraket», er det mulig å gå tilbake til Sørdalsleitet og Løemyr om "Skaret" og fortsette mot Revholstjørn/Dalsnuten.

En annen mulighet er å gå mot nord og ned til Dalevatn for å ta bakken opp mot Dalsnuten. Begge disse turene vil gjøre hele turen til en – nesten – firetimers tur, om Dalsnuten blir med.

Regnbue nær Fjogstadnuten
Gjelder det «bare» en treningstur, så blir det forbi Fjogstadnuten og videre til Dalsnuten før den siste kilometeren mot parkeringsplass.

Denne dagen ble det den vanlige turen opp til Bjørndalsmyra og innover. Myra kan være våt, og siden det hadde regnet dagen før, ble det en del vassing for å komme inn myra. Bakkene opp mot Mattirudlå, er langt fra så bratte som opp «Rindå».

Fra stien mot Dalsnuten
Det som mangler er en skikkelig sti. Selv om jeg har gått her noen ganger, må jeg kille etter hvor stien går, og jeg treffer ikke alltid samme nesten usynlige sti.

Stykket mellom Mattirudlå og Bjørndalsfjellet er ikke flatt, og det blir opp og ned fire småtopper for å komme til siste bakke mot toppen. Denne dagen var det flott utsikt nedover mot Lutsivatnet og fjellene bak.

I bakken nedover mot veien, møtte jeg en kar som var på tur med sin sønn på 5-6 år. Vi fikk en hyggelig prat, og selv om det tar tid, så er det virkelig hyggelig å treffe folk med samme interesse som meg.

Fra Dalsnuten mot Gramstad
Oppover mot Fjogstadnuten kom det litt regn Det var så avgjort ikke det YR meldte, men det gjorde seg med en regnbue.

Siden det var en treningstur ble det til at jeg tok direkte mot Dalsnuten fra Fjogstadnuten. Bakken opp til Dalsnuten fra nord, er bratt og steinet, og krever litt klatring. Jeg går rundt mot sør og tar den mye mindre krevede stien det mot toppen.

Jeg tok også denne gangen ned og tilbake samme vei som jeg var kommet opp og siste stykket mot Gramstad gikk derfor på vei. Treningturen denne dagen tok tre timer, og jeg syntes det hadde vært en flott tur.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar