onsdag 24. august 2016

Sommer og sol - i slutten av august.


Endelig mot Blåfjellenden igjen.

Da var det endelig tid for en tur til Blåfjellenden igjen. Det er svært sjeldent at jeg ikke er på hytta i løpet av nesten 3 uker. På vinteren, ja, men på sommerføre…
Jeg pleier å ta en tur innover ca. en gang i uka.

Og nå var det på tide…

Jeg planla egentlig å ligge over fra tirsdag til onsdag, men det slo meg plutselig at jeg like godt kunne slå to fluer i en smekk – både besøke Blåfjellenden og ta en «lang»tur. En tur på mer en to – tre timer.
Frem og tilbake til Blåfjellenden tar mer enn 4 timer og da regner jeg ikke pausen inne på hytta.
Grunn til at jeg kunne tenke meg en lengre tur, var selvsagt været. Yr vartet opp med sol og sommer – temperatur på opp mot 20 grader og nesten ikke vind.
Kortbuksevær med andre ord.

På Høgaleitet i Hunnedalen var det 13 grader, og litt vind. Det tok likevel ikke lang tid før svetten rant i bakkene oppover. Sola hold seg bak skyene en god stund, men etter hvert ble det klart. Og da kom varmen.

Ved Tangane sto det sauer. Det så ut som om de egentlig helst ville være ferdig med heia for i år. Og ville hjem.  På returen var alle sauene forsvunnet. De hadde antakelig ombestemt seg.
Innover mot Blåfjellenden gikk det greit. Det var gode forhold, men det må ha regnet godt tidligere. Det var en god del sorpe, og jeg ble for skitten oppover leggene.

Nå var jeg litt spent på hvordan jeg ville takle en tur frem og tilbake. Tidligere var dette bare barnemat, tror jeg. I alle fall, så ble det en god del turer fram og tilbake på dagen. I pensjonisttilværelsen, har det blitt mer overnattingsturer.
Innover gikk det greit.

I det jeg startet, kunne jeg se en skoleklasse gå av bussen. De skulle høyst sannsynlig samme vei som meg, mot Blåfjellenden.  Jeg lurte litt på når jeg ville treffe denne gjengen igjen. Jeg var temmelig sikker på at jeg ikke ville se snurten av ungdommene før i det minste etter bakken opp fra hytta. Litt avhengig av hvor lang pause jeg tok.
Det er litt artig å kunne konstatere at jeg møtte de omtrent der jeg forutså.
Pausen på hytta ble litt lengre enn vanlig, det var en del småting som måtte gjøres. Det var kjekt å være tilbake på Blåfjellenden, og jeg hadde det ikke travelt. Det var to jenter på hytta, de tok en overnatting ekstra på grunn av en liten skade.

Det var tørrer på veien hjem enn inn, likevel gikk det ikke noe særlig fortere. Og hvorfor skulle det gå fort en slik dag. Sol og sommer i slutten av august må bare nytes.

10 kommentarer:

 1. Kjekt å se at humør, blogg og turbeinå er i orden. God tur videre 👍👏

  SvarSlett
 2. Mange takk Leif, og du er fortsatt sydover?

  SvarSlett
 3. Hvor lang tid bruker du når du går tur-retur?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bestyrerinnen og jeg kom nettopp ned fra Blåfjellenden, inn fredag tilbake i dag. Vi brukte 3 timer hver vei.
   Alene og med dagstur sekk i bra vær (frem og tilbake på dagen) regner jeg ca to timer hver vei.

   Slett
 4. Da vet jeg at jeg ikke skal prøve å holde følge med deg innover hvis jeg treffer deg😊.
  Jeg gikk tur retur dagen etter du hadde truffet på familien fra Oslo . Brukte 3 t og 19 innover og 3 t 15m tilbake. Testet meg selv, litt mat og drikke så gikk jeg tilbake. Men jeg kjente jeg skulle gitt kroppen mer en 15 min pause før jeg begynte returen 😂. Jeg har ikke gått til Blåfjellenden før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ikke meningen å sette opp noen "minstetid".
   Da jeg startet å gå, brukte jeg lang tid, men med trening gikk farten opp. Vi bruker å ta omtrent en times pause på en dagstur, og vi spiser "skikkelig" mat.

   Slett
 5. Det var ikke derfor jeg spurte heller😊.Det står jo at en bruker Ca 3 timer på Turistforreningens sine sider så da måtte jeg jo spørre en som har gått den noen ganger om hvor lang tid . Men det jeg glemte å si er at jeg har noen kilo og dra på, Ca 125 kg
  Neste gang jeg skal gå så skal jeg nok ha med min datter på 12 så da regner jeg med jeg kommer til å bruke 4 + . Må ikke drepe Turgleden 😊. Så blir det en overnatting også videre mot eikeskog men den blir delt i to.

  SvarSlett
  Svar
  1. 12 åringer har normalt ikke problemer med å gå inn på 3 timer, avhengig av tyngden på sekken.

   Og det er normalt ikke noe problem å gå ned Fidjadalen på dagen. Men med telt og greier, blir sekken tung - ofte 20 kilo, og da tar ting tid...

   Slett
 6. Ja det blir vel alltid noen kilo her og noen der.
  Hun skal ikke ha så tung sekk tenkte jeg😊. Men når pleier siste mulighet å gå til fots være til Blåfjellenden og Eikeland?

  SvarSlett
 7. Siste tur fra Hunnedalen til Blåfjellenden blir for meg normalt i slutten av oktober begynnelsen av november, men det går folk omtrent til nyttår...
  Fidjadalen er lavere, og "stenger" derfor muligens senere, men dalen Kan være vanskelig å gå ned ved stor vannføring. Regn i mange dager gjør at det blir vanskelig å komme frem ved Fidjafossen eller i ura ved Mån.

  SvarSlett