05 november 2021

Topptur med broderen

Tre topper fra Gramstad. 

Broderen ville gjerne være med på tur. Denne gangen ble det bare oss to – som så mange ganger før. Det er alltid kjekt med selskap på turene, og broderen blir ofte med, men det siste året har hans slakket litt av. Det er ikke like lett å få med karen på det vi etter hvert ser på som langturer.

Med langturer ute avbildet, må det bli en av de mer kjente turene. En eller annen tur vi har gått noen ganger før. Gramstad peker seg ut som et godt start-sted siden jeg var på Dale for bare noen dager siden.

Fra Gramstad er det mulig å gå nok så mange forskjellige turer. Noen korte og flate – som inn til Kubbetjørn, og andre både korte og lange med mange eller litt færre høydemeter.

For folk flest er det Dalsnuten som trekker. En del høydemeter, men ikke mer enn rundt 3 kilometer frem og tilbake. Bakkene opp mot toppen av Dalsnuten er rimelig enkle. Det er trapper og god sti for det meste. Et godt besøkt turmål.

Den siste tiden har det oftest blitt en tur til Bjørndalsmyra og Mattisrudlå/Bjørndalsfjellet før Fjogstadnuten og eventuelt Dalsnuten. Alle fire toppen på en gang vil si en tur på omtrent tre timer. En skikkelig langtur.

Broderen mente det fikk bli en tur til Bjørndalsfjellet og Fjogstadnuten. For min del tenkte også på Dalsnuten, men siden broderen ikke alltid vil opp der, så fikk vi se.

Etter en del grå og triste dager var det helt greit med sol og delvis blå himmel. Værmeldingen for dagen var også god. Mye sol og lite nedbør. Vi var ikke alene som ville på tur denne dagen. Det var en god del biler på Gramstad.

Vi kunne se folk på toppen av Bjørndalsfjellet og på Dalsnuten, men det var ikke så mange på vei mot Bjørndalsfjellet som var vårt første mål. På toppen var det folk. Broderen mente han aldri hadde vært på toppen av Bjørndalsfjellet sammen med så mye folk.

Det gikk i vanlig fart nedover tilbake til veien, likevel kom det en kar og for lekende lett forbi. Vi er muligens litt for forsiktige, men....

Det var aldri spørsmål om det skulle bli en veldig kjapp tur opp og ned Bjørndalsfjellet. Vi tok mot Fjogstadnuten direkte. Det var ikke mye folk mellom veien og Kvitemyr, men noen kom i mot.

Nede på myra måtte vi ta en avgjørelse om det også skulle bli en tur opp til toppen av Dalsnuten. I avstand er det ikke mer en en god kilometer, men det er noen høydemeter fra Revholstjørnet og opp til toppen, 137 får å være nøyaktig.

Stien opp mot toppen er godt tilrettelagt det første stykket. Det er laget steinsatt sti og trapper. Vi ta normalt over til sørsiden etter den første stigningen og går opp stien der. Slik vi går denne turen er det aldri spesielt bratt eller utsatt, og helst litt enkelt, men som sagt 137 høydemeter.

Det var ganske få andre på toppen. Vi var et lite øyeblikk omtrent alene. Det hender ikke ofte. Denne ekstra-turen gjør rundturen omtrent en halv time lenger. Vi brukte denne dagen litt over to og en halv time totalt. En flott rundtur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar