02 november 2021

Strandtur fra Friluftshuset sist i oktober.

Bestyrerinnen, broderen, Bjørg – og meg.

Dagseddelen lød på tur. Det var snakk om bra vær og greier. Bestyrerinnen mente det ville passe med en strand-tur denne dagen. Det kunne for så vidt være riktig. Selv om sola skinte søndag, var det kommet mye regn den siste tiden, og det var bløtt – over alt.

Vi var i utgangspunktet klar for en tur fra Orre til Reve. Da jeg tok kontakt med broderen, ville han og Bjørg også gjerne være med. Fra Orre til Reve og tilbake er en tur på omtrent en mil, eller litt under, og tar noe over to timer. Litt avhengig av pausen.

Vi avtalte og møte opp på parkeringsplassen ved Friluftshuset. Det tar ikke mange minuttene for oss å kjøre ned til Orre. Vi kom litt tidlig og fikk anledning till å tenke over hvor turen burde gå.

Det blåste. Ikke mer enn opp mot ti meter i sekundet, men det er nok til at det blir litt «oppoverbakke» på flate stranden. Vinden sto rett fra sør, og det er alltid bedre å ha medvind på hjemveien. Det går kjappere tilbake på den måten.

Skulle vi få medvind på hjemveien, måtte vi gå sørover. Og sør på Orrestanden ligger Håelva, uten bro. Vi måtte i så fall gå til veien og ta over broa der. En liten omvei, men siden vi var ute for å gå, så kunne vi like gjerne gå om brua så på stranden nordover.

Broderen var med på å gå sørover, så gjengen satte kursen mot sør på innsiden av sanddynene. Det står en gjerdeklyver et stykke før elva, og fra der er det grei sti og vei til brua. På andre siden av elva er det traktorvei et stykke nedover mot stranden. Vi måtte også langs en gulerotåker for å komme fram. På innsiden av sanddynene er det en kanal, men her fant vi kjapt en plass å komme over på noen steiner.

Det går en tydelig traktorvei sørover mellom åkrene og sanden. Vi fulgte denne og kom ut på en vei ovenfor stranden. Her var det ikke sandstrand, men rullestein. Neste sandstrand sørover ligger nok et par kilometer fra Orrestranden. Ikke alle strendene på Jæren er sandstrender.

Det dukket etter hvert opp en ny gjerdeklyver og turen gi deretter ut i marka. Selv om det hadde regnet mye i det siste, var det helt greit å ta seg over markene sørover.

Etter flere gjerdeklyvere og mer utmark til kikket vi på telefonen og fant ut at vi hadde kommet 5 kilometer sørover, og hadde da det samme tilbake. Vi snudde.

Det gikk greiere på tilbaketuren. Vinden bakfra ga os det lille ekstra, slik at det gikk både fortere og greiere. Vi fant le for vinden helt sør på sandstranden. Der ble det tid for pause og kaffe.

Til underholdning, kom det en jente i god fart og tok et lite stykke nordover stranden. Hun var der for å bade. 31. oktober er en bra dag for å bade i Nordsjøen, men ikke for oss.

Det ble en mil denne søndagen. Uten en dråpe regn, men med sol og vind. Å gå sørover fra Friluftshuset er helt greit, men det er like flatt som nordover. Likevel var det en grei tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar