07 september 2023

Fra Orre Friluftshus til Vik - med besøk i Orre gamle kirke.

Sammen med Klepp Frivilligsentral.

Klepp kommune, gjennom Frivilligsentralen har i et par år laget et opplegg der de går tur fra Tungenes til Egersund. Bestyrerinnen har vært med på dette opplegget, og denne onsdagen skulle de gå fra Orre til Vik.

Dette er ingen langtur, snarere tvert i mot. Avstandene er små og det er flatt – paddeflatt, uten en eneste bakke. Når var det langt fra planer om å gå fort, heller motsatt. Det var snakk om besøk på Orre gamle kirke for eksempel.

Bestyrerinnen har vært med på Strandvandringen i et par sesonger, og har dette året vært med på de etappene som har gått i Klepp. Hun skulle i hvert fall være med på denne delen av Strandvandring.

For egen del var jeg langt fra sikker på om jeg skulle være med. Dagen før hadde det blitt en langtur fra Gramstad, og jeg kunne egentlig god tenke meg en tur i heia.

På morgnene kunne jeg kjenne at kroppen ikke helt var klar for store utfordringer. Det ville antakelig passe best med en kort og kjapp tur, og da ville det være greit å følge Bestyrerinnen på Strandvandring.

Yr mente godværet som de tidligere melde, ville komme denne dagen. Det skulle bli opp mot tyve grader, lite vind og sol, omtrent fra blå himmel. Det ville være skikkelig gode forhold for en tur langs stranden.

Flere av vår «onsdagsgjeng» - gamle naboer som samles en gang i uka, ville også være med. Det ville være kjentfolk med på turen. Jeg ville ha andre å snakke med enn bare Bestyrerinnen.

Nå var det langt fra bare disse som møtte opp på Orre ved Friluftshuset. Det rant inn med biler og folk. Hele 25 stykker var etterhvert klar for tur. Det var et skikkelig godt oppmøte. Jeg antar godværet hadde mye å si for at så mange kom til Orre den dagen.

Vi gikk først ut på Orrestranden og sørover til orreelva. Her måtte vi inn til veien, men gikk over en bru lengre inne og bort til Orre gamle Kirke.

Gjengen fra Frivilligsentralen, var så heldige å kjenne de som har nøkkel til kirka, og vi fikk anledning til å titte innom. Jeg hadde aldri tidligere vært i denne kirka.

Den delen av kirka som er i stein er bygd på midten av 1200 tallet samtidig eller litt senere med at det ble bygget tilsvarende kirker flere plasser rundt om i fylket. Mange er fortsatt i bruk som sognekirke. Orre gamle kirke var sognekirke til 1950. Inne i kirka er mye av stilen fortsatt fra middelalderen.

Det er dører inn til benkene og de er rette og smale. I taket henger det en modell av en seilskute og altertavlen er fra før 1800. Deler av døpefonten er av kleberstein og antakelig fra da kirka var ny.

Etter et virkelig kjekt besøk i kirka ble det litt labbing langs riksveien. Turen ble avbrutt av bonden som kom til turgjengen med hendene fulle av gulerøtter. De hadde han dratt opp da han så oss og vi fikk alle smake søte og flotte gulerøtter. En skikkelig hyggelig stopp det og.

Det bar videre over store jorder ned til stranden på andre siden av Orreelva, hvor vi fant en plass for pause. Det passet selvsagt bra med kaffe og radel.

Etter pausen var det ikke langt til Vik hvor bilene sto. Turen hadde tatt tid, men det hadde vært en tur omtrent uten svette, om det ikke var for sola som skinte – og varmet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar