lørdag 7. desember 2013

Brekkå 7. desember

En skitur.


Denne nyheten høre hjemme i avisene og burde komme på TV. Skitur i begynnelsen av  desember, er ingen selvfølge for meg, på disse kanter av landet og så tidlig.

Men når værgudene velger å strø snø over landskapet,  ble en skitur den enkleste muligheten for en lørdagstur.

Dekorativt er det, og det ble noen bilder.
Værmeldingen var ikke helt klar på hvor, og hvor mye snø det ville komme. Det så en stund ut til at det igjen skulle bli mulig med en tur langs sjøen.  Den planen ble bokstavlig lagt på is, lørdags morgen.


Det var hvitt, over det hele, og opp mot  15 cm snø.  Jeg hadde trodd snøen ville pakke seg i fenner og bare ligge enkelte plasser. Det er oftest slik det går når vi har vind og snø samtidig. Men nei, jeg måtte derfor finne et alternativ til de vanlige turene.

Hvor tanken kom fra, vet jeg ikke. Skitur er ikke det første jeg tenker på. Ski er, når sant skal sies, langt nede på listen over foretrukne aktiviteter.Det ble litt hektisk en stund. Litt sånn ”Folk og røvere i Kardemommeby”: Hvor er buksa mi og hvor er skia og stavene?
Alt kom på plass i bilen, og det var klar for den første bilturen på vinterføre i år. Det går ikke fort i svingene….

Oppover mot Brekkå viste termometeret minus 8 grader,  for oss på sørvestlandet – bikkjekaldt.

Men for skifolket må det være topp forhold med minus 6-8 grader, nysnø, vindstille og klar himmel.

For meg var det ”brukbart” og det ble noen runder i lysløypa. Det var ikke så mye folk, på den første runden så jeg bare en mann og ble forbiskøytet av en jente. 

På neste runden var det en del folk i løype. En god del utenlandske, jeg hørte både noen som snakket fransk og andre som snakket engelsk.  Jeg hørte bare en med lokal dialekt.
Det er nok noen som kikker litt ekstra på meg og lurer på hva en gammel gubbe gjør i snøhaugen, iført ”vanlige” turklær, med smale smørefrie ski,  og som bare lusker rundt og rundt i løypa.

Etter opp mot 2 ½ time syntes jeg det fikk klare seg.  Av erfaring vet jeg at det blir litt stive bein dagen etter årets første skitur. Men selv om turen gikk med planker på beina, var været og forholdene så pass bra at det må sies å ha vært en fin tur.

2 kommentarer: