04 januar 2022

Nok en strandtur i flott vær.

15 kilometer fra Orre til Reve havn og tilbake

Snøen og isen vil liksom ikke helt forsvinne. Det tiner litt, men ikke nok til at stier og veier blir isfrie. Oppe i høyden vil det antakelig bare være mer glatt. Jeg vet at andre drar å¨tur i høyden – med brodder og pigger, men det er ikke noe for meg. Jeg holder meg heller i lavlandet og i strandsonen. Der er det i hvert fall «strødd» enkelte plasser.

Det gjensto bare å velge hvilken strand jeg skulle gå denne gangen. Jeg tenkte det ville passe med en tur fra Hå til Varhaug. En lang tur på omtrent 18 kilometer. På Hå var det folk og biler – og frost i bakken som tinte. Skikkelig glatt sorpe og is. Det ble ingen tur fra Hå til Varhaug denne dagen. Jeg dro til Orre.

Der var jeg ikke alene. Jeg mente jeg så bilen til broderen også et stykke fra min, men han kunne jo være hvor som helst på stranden, så jeg tenkte ikke mer på det.

Skulle det bli en litt lengre tur, måtte det bli å gå om elva for så å ta ned til Reve. En tur jeg alt har gjort noen ganger denne vinteren. Det blir opp mot 15 kilometer og opp mot tre timer. Det er mulig å holde 5 kilometer i timene på flate stranden.

Det første stykker gikk greit unna. Jeg tok nordover ved elva. De to kilometerne fra Friluftshuset til elva, gikk på innsiden.

Ute på selve Orrestranden gikk jeg på broderen. Han var nesten ferdig med sin tur, men vi slo likevel følge et stykke. Dette var tredje turen jeg traff turvenner helt tilfeldig. Kjekt og hyggelig å ha følge, selv om det bare var et lite stykke.

Det var litt snø igjen i stien enkelte plasser, men jeg hadde ikke problemer i det hele tatt. På stranden er det stor sett alltid mulig å gå, selv om vi har brukt piggsko noen ganger denne vinteren.

Været denne dagen var fortsatt bra. Det var ikke sol og blå himmel, men til en foranding var det  omtrent vindstille. Selv nordsjøen viste seg fra sin beste side. Det var nærmest flat sjø, selv om det var litt bølger helt inne ved land. En flott dag for tur i strandsonen.

Nå har jeg gått turen mellom Orre og Reve havn noen ganger. Det blir lite nytt å se, selv med flott turvær. Bildene blir litt like fra gang til gang. Over flere år er det derimot en god del endringer. For noen år siden vasket sjøen vekk deler av strand-dynene. Det er fortsatt bratte kanter opp mot dynene nærmest sjøen. Det er likevel tegn til at nye sanddyner er på vei til å etablere seg på flate stranden. Det står noen tuster av marehalm bort etter.

Ganske store strekk med steinstrand er blitt sandstrand, men jeg tror ikke dette er permanent. Stranden er alltid i forandring. Selv om det av og til går år før endringen kan merkes.

Jeg kom meg denne gangen greit til Reve havn og tilbake til Orre og Friluftshuset. Det var jo en flott dag å gå tur på. Tilbake ved bilen kunne jeg jo kjenne at det hadde blitt 15 kilometer i god fart, uten å være skikkelig trøtt. En grei tur en flott dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar