09 januar 2024

Fra Hellestø til Orre i sol og kulde.

Søndag med masse folk på tur.

Det burde liksom bli en langtur denne dagen, men jeg var langt fra klar til å ta en tur ut fra Gramstad eller Sælandsskogen. Siste turen fra Sælandsskogen viste at det eer mulig å gå tur selv om det er frost og is, men jeg er ikke sikker på om det stemmer helt for Dale/Gramstad området.

Med lite lyst til å tråkke i høyden måtte det igjen bli en tur i sjøkanten. Nå er det noen mil mellom Sola og Brusand, og det er mulig å gå i sjøkanten nesten hele veien.

Mitt nærmeste område går fra Hellestø til Hårr, med sti i strandsonen hele veien. Det å finne en tur jeg ikke har gått for mange ganger allerede, er ikke helt enkelt.

Det har så langt vært en lang vinter. Den siste tiden har et høytrykk bitt seg fast og gitt kuldegrader og frost - med sol og lite vind. Bra turvær, men kulden kan være et problem.

Flat strand, lite bakker utenom sandstrendene med god sti, gjør det mulig å gå fort. For meg er det opp mot, eller over 6 kilometer i timen, 10 minutter på kilometeren er ikke noen rekordfart, men i min alder får man ta det som det kommer.

Den vanlige lange turen på vinteren har vært fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård, men for to-tre år siden gikk jeg i sporene fra Harry fra Hellestø til Orre. En tur på «bare» 15 kilometer.

I flott vær er dette en tur med sola i ansiktet, som går over fler lange strender. Bra underlag om sanden er hard. Med frost og kuldegrader, var stranden antakelig omtrent som asfalt.

En liten ulempe med denne turen er at den krever bil i begge ender. Denne gangen løste det seg ved at Bestyrerinnen ville hente meg på Orre, og kjøre nordover til Hellestø. Planen var at hun skulle bli med et stykke sørover før hun snudde og jeg fortsatte mot min bil og friluftshuset på Orre.

På Hellestø var det mange biler og mange folk – og mange hunder. Heldigvis hadde de fleste hunde-eierene vett nok til å holde dyra i bånd. Det er helårsbåndtvang i Klepp kommune – og båndtvang i deler av strandområdet.

Det var fortsatt enkelt å parkere, men siden det var søndag, ville det antakelig bli litt kaos senere. Vi for vår del tok sørover Hellestø stranden, sammen med en mengde andre.

Ved kommunegrensen mellom Sola og Klepp, sa jeg farvel til Bestyrerinnen, som hadde fått med seg noen poeng på appen. Det gikk greit forbi Sele og videre over Figgen til Borestranden, som er lang....

I sørenden av Borestranden, ved Fuglingene var jeg omtrent halvveis. Det er fortsatt et par kilometer til Reve havn. Hvor jeg hadde planlagt en pause. Fra Fuglingen til Reve, er det ikke sandstrand, og stien går et lite stykke opp av sjøkanten gjennom et flott terreng.

Ved Reve havn ble det en liten stopp for varm saft, te – og Gjendekjeks. Det er et par stoler inne i et båthus, som er helt greie å bruke. Fra Reve havn er det også mulig å se tilbake en mil til Hellestø – og hele turen jeg hadde gått.

Et lite stykke etter Reve havn ligger nordre del av Revesanden. For et på år siden var dette en flott sandstrand. Tidligere i vinter var nordre delen rullesteinstrand, og nå var omtrent hele stranden dekket av stein. Her har naturvernere en oppgave....

Som vanlig blir det litt mindre kikking på naturen og litt mer kikking på skotuppen, de siste kilometerne inn mot bilen. Jeg lurte et lite øyeblikk på å utvide turen til også å tas sør til Orre-elva, men fant ut at dette ikke var dagen for mer en 15-16 kilometer.

Det hadde uansett vært en flott tur, selv om sola sto så lavt at jeg fikk den i øynene. I tillegg hadde vi startet så pass sent at da jeg kom til Friluftshuset holdt sola på å gå ned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar