14 august 2020

Fra Lauvik til Lysebotn og opp, til Langavatn Turisthytte.


Den vanlige sommerferieturen.

Sommerferie 2020? For oss pensjonister er det vel ikke noe som heter sommerferie. Eller kan det tenkes at vi likevel kan dra på tur og at det er «sommerferie»?

Sommerferie turen for meg har vært å ta båten inn til Lysebotn, bil opp til bommen mot Langavatn og så spasere til hytta. Etter en kjekk natt, så er det tur ned til min «egen» hytte Blåfjellenden, hvor jeg nesten som «hjemme». Siste dag går turen mot Flørli og båt tilbake til bilene på Lauvik.

En tur jeg har gjort noen ganger, og som var fast tradisjon. Til 2017. Av en eller annen grunn ble det ikke noe av denne faste turen i 2018 og 2019. Antakelig fordi det ikke passet. Været eller andre ferieplaner eller kan turen ha blitt for «tung».
Jeg lurte litt på det der da jeg planla årets tur. Første dag til Langavatn, er bare en spasertur, og bare et par kilometer i terreng. Helt greit.

Turen starter fra Lauvik, med hurtigbåt til Lysebotn. Båten går enten grytidlig på morgenen eller midt på dagen rett før klokka to. Siden jeg ikke skal gå langt første dagen passer det greit med båten midt på dagen.

Det er nødvendig å bestille plass, og betale. Jeg bestiller også plass på båten for tilbaketuren fra Flørli. I helgene kan det være vanskelig å få plass, så det kan lønne seg å bestille i god tid.
Det er litt uforståelig at hurtigbåten tar en time og koster 85 kroner, mens turistferja, (som går på litt mer fornuftige tider 9 og 15 fra Lauvik) koster 365 kroner og bruker nesen 3 timer på samme strekningen.

Denne gang fikk jeg følge av en gjeng fra 60+ fra Stavanger Turistforening, med daglig leder Preben Falck i spissen. Mange av turdeltakerne kjente jeg også fra før. De skulle til Bakken gård for å gå tur. Det kom også kjente ombord på Bakken. Det ble en hyggelig båttur sammen med mange kjente.

Det er litt spesielt å dra forbi Flørli, og vite at jeg skal ned lia om noen dager. Det ser jo egentlig ganske bratt ut.
I Lysebotn er det «buss» som frakter folk opp til Øygardsstølen (Ørneredet) for de som skal til Kjerrag og Kjerragbolten. For de som skal hoppe, kjører «bussen» litt lengre opp i dalen.

For meg som skal til Langavatn, så blir det transport til bommen ved Akslaråtjørnet. Denne gangen passet det meste og jeg hadde sekken på ryggen og var klar til å gå ikke mye over klokka 16.

Turen innover mot Langavatn fra bommen er enkel. Noen bakker opp og ned og så ut i terrenget. Det krever likevel tid for å komme inn.
Jeg må ha gått denne turen minst 10 ganger. Som oftest med god værmelding, og med sol og sommer hjemme. Likevel har jeg som oftest fått regn på meg innover veien.

Denne gangen var det virkelig sol og sommer – og varmt. En skikkelig hyggelig, og ikke minst flott tur innover.

Det ligger fortsatt en og annen fonn oppe i nordhellingene. Langs vannet kan det være mye sorpe og myr. Denne gang var det tørt, og lett å gå.
Akslaråtjørn lå speilbank. Blå himmel, og flott vær, tørt i bakken og ikke for varmt. En skikkelig flott opplevelse denne gange.

Jeg ble ikke alene på hytta, det hadde komet to stykker før meg og det kom et par senere. Alle kom direkte fra Flørli. De siste hadde brukt mange timer på den turen.

Kvelden på Langavatn ble skikkelig flott.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar